Rabu, 14 Julai 2010

HARI BARU IMPIAN BARU

salam..ak Ali...seorg lepasan politeknik,,,,baru abis stady.. and tggu convo..and dok umah je ,tetapi ak tepikir dari duk umah kosong2 je mesti boring kan,ak suruh lah sedara ak buat projek...sbb tepi umah 2 ada tanah lapang ,dari terbiar elok usahakan and ak akan tolong jaga,hehehehehehehehe..Emmmm nak tau tak project ape..? jeng jeng jeng........Ini lah projek baru di rumah sewa ak.....tak lah besar tapi boleh lah cari makan sikit2 hehehehe.....projek menternak itik...tapi ak ni penjaga itik je, mcm babysitter lah kata kan......ada lah dalam 130 ekor itik yang perlu ak jaga...sekali dapat peh banyak siut mcm baru dapat anak angkat yang banyak hehehehehehehehehe.... tetapi kami membeli induk2 yang sudah matang and yang sudah boleh bertelur.... kerana penjagaannye lebih mudah daripada membeli anak itik yang baru netas....lg pun project ni kami buat bg mendapat kan telur itik utk di telur masin and bg membuat penetasan anak2 itik.....

Ak mempunyai 100 ekor itik daging and 30 ekor itik telur.... telur itik daging ,ak akan membuat telur masin and telur itik telur pula ak akan netas kan bg mendapat kan anak2 itik.....


eeeeeee_ tik


Itik ialah nama biasa untuk spesies daripada famili Anatidae dan kelas burung. Itik kebiasaannya ialah burung akuatik, lebih kecil daripada saudaranya iaitu swan dan angsa, dan boleh ditemui di air tawar dan laut, 2 pun selalunye kat luar negaralah.

Itik dipelihara untuk daging atau telurnya. Di Malaysia, negeri utama pengeluar telur itik ialahKedah, Perlis dan Pulau Pinang.

Kebanyakan itik mempunyai paruh yang rata dan lebar untuk menyudu. Itik makan pelbagai jenis makanan seperti rumput, tumbuhan akuatik, ikan,serangga, amfibia kecil, cacingdan moluska kecil.

INDUK2 baru 2 hari masuk...

skodeng itik betina hehehehehe.....


Tiada ulasan:

Catat Ulasan